Imperius, o scoala cu istorie!
  0766.611.305     salsaimperius@yahoo.com

Stiluri dans-descriere

  Home / Program & Preturi / Stiluri dans-descriere

Introducere

Salsa este un dans latino-american aparut in America de Sud si in Insulele Caraibe (Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicana, Jamaica, Puerto Rico) ca un succesor al dansului cubanez Son (1920) si al dansului afro-cubanez Rumba. Acum insa este cunoscut si se danseaza in toata lumea, fiind un fenomen international.

 

Stiluri de salsa

Los Angeles (L.A.)/ On 1

Se danseaza pe linie, incepand cu primul timp al secventei muzicale. Este cel mai lejer dintre stiluri, prin urmare si cel mai usor de invatat. Pasul de baza fata-spate (forward-backward basic step), piruetele (spins) precum si trecerile/schimbarile de locuri dintre parteneri (cross-body lead) sunt elementele principale ale acestui stil. Albert Torres, Laura Canellias si Joe Cassini sunt considerati parintii stilului L.A., insa printre cei mai cunoscuti dansatori si dezvoltatori ai acestuia se afla Alex Da Silva, Edie Lewis, Joby Martinez, Josie Neglia, Liz Rojas, Johnny si Francisco Vazquez, precum si Janette Valenzuela.

 

New York (N.Y.)/On 2

Se danseaza de asemenea pe linie, insa incepand cu al doilea timp al secventei muzicale (in contratimp). Din acest punct de vedere este mai greu decat stilul precedent, insa odata invatat denota fluenta, eleganta si permite punerea in valoare mai buna a dansatorilor ce au jocuri de picioare complexe sau fac styling. Stilul a fost introdus de Eddie Torres in New York prin anii 1960.

 

Cali/Colombian (Cumbia)

Stilul a aparut in Cali, Columbia (de unde si numele) si se danseaza pe un gen diferit de muzica numit „Cumbia”, similar cu salsa, insa care face o pauza mai mare intre primii si ultimii 3 timpi ai secventei muzicale (intr-un fel este ceva mai lent). Stilul se caracterizeaza prin pasi laterali sau deschideri realizate intr-un mod circular, neexistand pasi fata-spate. Se puncteaza toti timpii secventei muzicale, inclusiv 4 si 8.

 

Cuban

Se caracterizeaza printr-o miscare circulara care ii face pe parteneri sa „calatoreasca” unul in jurul celuilalt. Asemenea stilului precedent, se bat intotdeauna si timpii 4 si 8. Este un stil in care se folosesc foarte mult izolatiile corpului, precum si miscarea de sold. Se danseaza in principal incepand cu timpul 1 al secventei muzicale, insa nu este o regula, dansatorii acestui stil mergand incotro ii duce muzica.

 

 

Muzicalitate si ritm

Muzica de salsa este formata dintr-o secventa repetitiva de 8 timpi (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). In dans se poate pasii pe toti cei 8 timpi (stilurile Colombian si Cuban) sau doar pe 6 dintre acestia, si-anume 1, 2, 3, 5, 6 si 7; pe timpii 4 si 8 facandu-se o pauza (stilurile L.A. si N.Y.). Timpul 1 va fi intotdeauna cel mai accentuat. Deseori pe acesta intra un instrument nou in melodie (trompeta, pian etc.) sau incepe o strofa/un vers.

Fiecare melodie de salsa presupune o percutie africana complexa bazata pe ritmul de clave. Clavele sunt un intrument muzical alcatuit din doua bete de lemn cu o lungime cuprinsa intre 20 si 30 cm care, atunci cand sunt ciocnite, produc un sunet specific. Fiecare dintre celelalte instrumente, intr-o melodie de salsa, poate insotii ritmul de clave (congas, timbales, pian, chitara etc.) sau poate fi folosit independent de acesta (bas, maracas, cowbell etc.). Exista patru tipuri de ritmuri de clave si-anume:  Son 2-3, Son 3-2, Rumba 2-3 si Rumba 3-2. Majoritatea melodiilor de salsa folosesc unul dintre cele doua ritmuri de clave Son; cele de Rumba sunt folosite ocazional, in special in sectiunile de Rumba din melodie.

 

Ritmul de clave Son 2-3:

clavele sunt ciocnite si produc sunete pe timpii   (2, 3)    (5, intre timpii 6 si 7, 8).

Ritmul de clave Son 3-2:

clavele sunt ciocnite si produc sunete pe timpii   (1, intre timpii 2 si 3, 4)     (6, 7).

 

Mai sunt si alte aspecte care ajuta la definirea ritmului de salsa si-anume: asa-numitul instrument “cowbell”, ritmul Montuno si ritmul Tumbao.

 

Cowbell este folosit in Salsa pe timpii impari, adica 1, 3, 4 si 7. Recunoasterea ritmului acestui instrument ne ajuta sa stam pe ritmul de salsa, care este rapid, rapid, incet, rapid, rapid, incet sau altfel spus: 1, 2, 3, 5, 6, 7.

 

Ritmul Montuno este in general tinut de pian. Acesta consta in repetarea unei secvente de 8 timpi identice. Acest ritm ne ajuta sa gasim repede timpul 1.

 

Ritmul Tumbao este tinut de tobele conga si suna ceva de genul: ”cu, cum.. pa… cu, cum… pa”. In general este cantat pe timpii 2, 3, 4, 6, 7, 8. Pe acest ritm se poate invata sa se danseze in contratimp (stilul N.Y/On 2) deoarece accentele cad pe timpii 2 si 6.

Introducere

Bachata este un dans latino-american ce isi are originile in Republica Dominicana. Ca si salsa de altfel, acum este cunoscut si dansat in intreaga lume, sub diverse forme. 

 

Stiluri de bachata

Originala/Dominicana

A aparut in anii 1950 in Republica Dominicana, acolo unde si stilul muzical a luat nastere. Initial s-a dansat exclusiv in pozitie apropiata (close position), iar pasii de baza se faceau sub forma de patratel (lateral, lateral, fata, lateral, lateral, spate). Acum insa se danseaza pe o singura linie, alternand pozitia apropiata (close position) cu cea departata (open position) si folosinduse o miscare delicata de solduri, accentuata insa pe timpii 4 si 8. Se danseaza mai rapid (melodiile recente avand un tempo mai rapid), cu mai mult joc de picioare, cu piruete/figuri si solo din partea fiecarui partener.

 

Traditionala (primul stil de fuziune)

Incepand cu sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 s-a inlocuit patratelul cu deplasarea laterala; tot atunci s-a introdus si schimbarea de directie dupa fiecare punctare a timpilor 4 si 8.

 

Modern/Moderna (stil de fuziune recent)

Acest stil a aparut in anul 2005, in Spania si se bazeaza pe elementele bachatei traditionale, dar cu influente din salsa, tango si zouk-lambada. Cuplurile isi misca partea superioara a toracelui mai mult, pun un accent mai mare pe punctarea timpilor 4 si 8, iar femeile folosesc miscari mult mai ample de solduri.

 

Bachatango/Bachata Tango (stil de fuziune recent)

A aparut odata cu stilul modern, in cu totul alte parti ale lumii decat insulele Caraibe si se caracterizeaza prin scurte secvente de bachata traditionala si multi pasi de tango.

Introducere

Merengue este un dans latino-american cunoscut ca fiind stilul de dans oficial al Republicii Dominicane, desemnat de insusi Rafael Trujillo (dictatorul din perioada 1930-1961 al Republicii Dominicane). De-a lungul timpului cantaretii de merengue din Republica Dominicana au migrat in Statele Unite, cu precadere in New York, si-odata cu influentele noi aduse in muzica s-a modificat si dansul. Asemenea celorlalte dansuri latino-americane (salsa, bachata etc.) merengue a devenit un fenoment international, dansandu-se astazi in toata lumea.

 

Istoric

La origini este considerat dansul sclavilor ce lucrau la culturile de sfecla de zahar, deoarece acestia erau legati unul de celalalt cu ajutorul unui lant in dreptul gleznelor si astfel erau nevoiti sa mearga in tandem. 

 

Despre merengue

Spre deosebire de ritmul muzicii care pare sa fie rapid, dansul difera; partea de sus a corpului sta nemiscata, iar intoarcerile sunt lente. Partenerii se tin in brate unul pe celalalt. Baiatul cuprinde cu mana dreapta talia partenerei, iar cu cea stanga o tine pe-aceasta de mana ei dreapta. Mana stanga a partenerei se sprijina pe umarul drept al baiatului. Acestia pasesc cu pasi marunti in lateral, fata-spate sau circular, accentuand cu fiecare pas miscarea soldurilor. Merengue se danseaza si-n pozitie deschisa, nu doar inchisa; partenerii pot face intoarceri si treceri pe sub mana.

Cate ceva despre Kizomba.

- Muzica a fost dezvoltată în Angola  și este o fuziune de semba (predecesorul de samba), cu stilul muzicii Zouk din Insulele Caraibe franceze. Mai este întâlnit și  în alte ţări lusophone din Africa și Europa. Este cunoscut pentru ritmul lent, puternic, oarecum aspru, dar senzual, rezultat al percuţiei electronice. Stilul de dans kizomba este, de asemenea, cunoscut ca fiind foarte senzual.

- În mod firesc, acesta este dansat în pereche, cu mișcări senzuale inspirate din tango-ul argentinian, foarte lin şi încet, cu priză lejeră. Este nevoie de o oarecare flexibilitate a genunchilor, având în vedere frecvența mișcărilor de unduire a corpului în sus și în jos executate de cei doi dansatori. Kizomba se caracterizează prin îmbrățișarea apropiată ca și poziție, dar în același timp relaxată ca și atitudine. Dansând Kizomba trebuie să pui accent pe mișcările bazinului și ale soldurilor. Se pune accent pe conexiunea dintre partenerii de dans. Te lași condus la fiecare pas și te lași învăluit de dans. Ce poate să fie mai frumos?

- Derivat direct din muzica Zouk, cântat în general în portugheză, acesta este un gen de muzică cu un flux de romantism amestecat cu ritmul african. Țările unde Kizomba este foarte populară sunt Angola, Guineea-Bissau, Capul Verde, Portugalia, Mozambic, Guineea Ecuatorială, São Tomé şi Príncipe, Timorul de Est, Brazilia şi teritoriul Macao. La ora actuala are mare priza ca stil de dans in urmatoarele tari: Belgia, UK, US, Spania, Polonia, Franta, Portugalia, Ungaria. Italia.

- În România este un curent proaspăt, cursurile și locurile în care se poate dansa acest stil sunt destul de limitate. Există școli ce predau Kizomba în București, Brașov , Timișoara si Craiova.

Cha Cha s-a nascut din Mambo, un dans cu trei forme (simplu, dublu sau triplu), care este rezultatul combinarii ritmului american de jazz cu cel cubanez de rumba. Mambo era cantat de trupe de muzicieni americani si cubanezi in cazinourile din Havana (Cuba) pe la sfarsitul anilor 1940.

Controversele asupra originii acestui dans sunt destule. Una dintre variantele privind aparitia numelui de Cha Cha Cha o reprezinta existenta unei figuri numite “chatch”, care presupunea doi pasi lenti, urmati de trei schimbari rapide de greutate. Pe la inceputul anilor ’50 au aparut variatii ale pasului de baza, formandu-se un nou dans, care a primit numele de Cha Cha Cha.

Cha Cha-ul in sine este simplu, insa pasul de baza este mai complicat decat cel al dansurilor din aceeasi familie (Rumba, Mambo sau Salsa)

  • Marian Schianu

  •   Str. Baratiei nr.33, sector 1
         In incita clubului Latin Dance
  •   0766.611.305
  •  salsaimperius@yahoo.com

Despre Noi

Cursantii nostrii vor fi capabili: - sa danseze usor, sa danseze elegant, sa danseze fara sa incomodeze pe cei din jur, sa aibe grija de parteneri in timpul dansului, sa fie dispusi sa danseze indiferent de varsta. Varsta nu este un impediment.


Dansatorul nostru, eticheta noastra. Cu noi inveti sa dansezi !